قدرت نرم به توانایی یک کشور در تأثیرگذاری بر دیگران از طریق جاذبههای فرهنگی، ارزشها و سیاستهای غیر اجباری اشاره دارد. به عبارت دیگر قدرت نرم، محصول و برآیند تصویرسازی مثبت از خود، تأثیرگذاری همراه با رضایت بردیگران، ارادة دیگران را تابع خود کردن و مؤلفههای نظیر آن است. جمهوری اسلامی ایران، بهعنوان یکی از قدرتهای مهم منطقهای، از منابع غنی فرهنگی، دینی، تاریخی و علمی خود برای گسترش حضور در کشورهای همسایه، از جمله قزاقستان، استفاده می نماید. این ابزار قدرت نرم ایران از زمان استقلال قزاقستان در سال 1991 تاکنون در اشکال مختلفی اعمال شده و همچنان ادامه دارد.
آستانه، پایتخت جمهوری قزاقستان، در طول دو دهه گذشته به مرکزی برجسته برای گفتوگوی بینالادیانی و بینفرهنگی تبدیل شده است. تلاشهای این شهر در ایجاد بستری برای تبادل ایدهها، تجربیات و ارزشهای مشترک انسانی، نقشی بیبدیل در تقویت صلح جهانی و درک متقابل میان ملتها ایفا کرده است. کنگره رهبران ادیان جهانی و سنتی که با ابتکار جمهوری قزاقستان و به میزبانی آستانه برگزار میشود، به عنوان یکی از مهمترین پلتفرمهای جهانی در زمینه گفتوگوی بینالادیانی شناخته میشود. این کنگره نه تنها به عنوان فضایی برای تبادل نظر، بلکه به عنوان ابزاری عملی برای پیشبرد ارزشهای الهی و انسانی عمل کرده است. تصویب "مفهوم توسعه کنگره رهبران ادیان جهانی و سنتی برای دوره 2023 تا 2033" نمونهای از نگاه راهبردی و آیندهنگرانه به این حوزه است.
ایران و قزاقستان، دو کشور با پیشینههای فرهنگی و تاریخی غنی، در منطقه اوراسیا بهعنوان حلقههای ارتباطی میان تمدنهای شرقی و غربی شناخته میشوند. تعاملات فرهنگی میان این دو کشور، ریشه در تاریخ مشترک، اشتراکات زبانی و دینی، و تأثیرات متقابل اقتصادی و اجتماعی دارد.
در این مقاله ارژان تورایگیروف مورخ قزاقی و معاون مدیر کل مؤسسه تاریخ و قوم شناسی چوکان ولیخانوف، تأثیر فعال ترکیه در آسیای مرکزی از طریق گسترش روابط فرهنگی و اقتصادی، به ویژه با تأکید بر ترکستان را مورد بحث قرار میدهد. ابتکاراتی برای تقویت همکاری ها، حمایت از میراث فرهنگی ترکیه، یکپارچگی اقتصادی و تضمین جایگاه مهم تر ترکیه در منطقه در مواجهه با تغییرات جهانی و چالش های ژئوپلیتیکی در نظر گرفته شده است.
قاسم ژومارت توکایف که در سال 2019 به عنوان رئیس جمهور قزاقستان آغاز به کار کرد، به یک چهره کلیدی در عرصه دیپلماتیک این کشور تبدیل شده است. رویکرد وی به سیاست خارجی و حاکمیت داخلی نشان دهنده تمایل به یک سیاست متوازن و چندجانبه با هدف تقویت موقعیت قزاقستان در عرصه بین المللی است.
گزارش دیپلماسی اقتصادی قزاقستان با تمرکز بر واکاوی استراتژیهای توسعه و اسناد سیاست تجاری این کشو، تدوین شده و توصیههای کارشناسی و پیشنهادهای سیاستگذارانه برای توسعه تجارت با این کشور ارائه داده است.